כיוונים חיוביים

ועדת הפנים קוראת למשרד להגנת הסביבה לקדם חוק להסדרת השימוש בקמינים להסקה ביתית

יו"ר הוועדה מיקי חיימוביץ':
30% מזיהום האוויר בחורף מקורו מקמינים, ומחקרים אחרונים מוכיחים שזיהום אוויר מעלה את אחוז הסיבוכים מקורונה, והמשרד טוען שאין בעיה עם קמינים?
 
רחל גולן, אפידמיולוגית סביבתית:
מחקרים מראים קשר בין תמותה מוגברת מקורונה לזיהום אוויר – כשיש עליה בזיהום אוויר נראה עלייה בסיבוכי המחלה
 
בעקבות פניות רבות של אזרחים מכל הארץ, כינסה ועדת הפנים והגנת הסביבה בראשות ח"כ מיקי חיימוביץ' דיון על זיהום האוויר שנגרם מהסקה בקמינים ביתיים. הוועדה הסיקה כי רק חקיקה ממשלתית שתסדיר את השימוש בקמיני עץ תאפשר צמצום המפגע שממרר את חייהם של רבים. בדיון השתתפו ראשי מועצות מקומיות מרחבי הארץ, מדענים וחוקרים מתחום זיהום האוויר והסביבה, והוצגו נתוני מרכז המחקר והמידע של הכנסת
 
דניאל וינברגר, תושב פרדס חנה ומוביל מאבק "קמין עצים – סכנה בריאותית" סיפר בכאב על שיבוש חיי משפחתו בגלל זיהום הקמינים: "יש לי שכן פנסיונר, מלח הארץ, שהתחביב שלו הוא להכריח את הילדים שלי לעשן. יש לו קמין איכותי, הוא מקפיד על עץ יבש, מפעיל רק אחרי 7 בערב ובסופי שבוע, אבל אני עם חלונות אטומים ואשתי נחנקת מאסטמה ונזקקת לטיפול תרופתי. הילדים צריכים אינהלציות. אני רוצה את המשפחה שלי בריאה. אנשים סובלים ואין להם מזור".
 
_לפי דו"ח מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שהוגש לוועדה, 28 רשויות מקומיות הסדירו את השימוש בקמינים המבוססים על שריפת עץ במסגרת חוקי עזר. שלוש רשויות נוספות הסדירו את הנושא באמצעות הנחיות מרחביות הקובעות תנאים להוצאת היתרי בניה. עם זאת ראשי רשויות דיווחו לוועדה על הבעייתיות שבהתמודדות המקומית, וביקשו רגולציה ארצית._
אריה קינג, חבר מועצת עיריית ירושלים: "צריך חשיבה ברמת ממשלה. הצלחנו לשכנע אנשים להגביה ארובות או לשנות את סוג הקמין. הוצאנו הנחיות מרחביות, שמאפשרות לוועדת הפכנון והבניה לקבוע שחלק מהתאים של היתרי בניה יהיו שלא תהיה הכנה לקמין. זה קשה לאכיפה, כי אם רואים שהקמין עומד בתקנים, נותנים היתר. בכל התב"עות החדשות נאסרו הקמינים הביתיים".
עידו גרינבלום, ראש מועצת קריית טבעון: "אנחנו מסתכלים קדימה. מי שקנה קמין לפני שנים על פי חוק, נשים בצד. אנחנו מובילים הנחיות מרחביות להגביל בנייה חדשה עם קמינים. יש אתגרים. צריך מהלך רגולטורי ארצי. הרשות המקומית יכולה לבצע אכיפה עם פקח אחד, שצריך לאכוף את כל חוקי הבניה? יכולת האכיפה שלנו נמוכה עד בלתי אפשרית. צריך מהלך ארצי, ושהגורם האוכף יהיה הסיירת הירוקה".
 
רחל גולן, אפידמיולוגית סביבתית: "מחקרים מראים קשר בין תמותה מוגברת מקורונה לבין זיהום אוויר. כשיש עלייה בזיהום אוויר, נראה ביישובים כאלה עלייה בסיבוכי המחלה. 3.8 מיליון איש מתים בשנה בעולם מתחלואה תוך מבנית, כלומר מבעירה בתוך מבני המגורים. נכון שהרוב הם בעולם השלישי, בצריפים ואוהלים, אבל שם אין להם אמצעים אחרים לבישול והסקה. אנחנו מביאים את זה הביתה. גם בעלי הקמין חשופים לזיהום. צריך לפתוח את הקמין כדי להוסיף עץ. יש פליטה גם בתוך הבית, ורוב הזיהום יוצא מהארובה. אם יש ילד אסתמטי או מי שסובל מתחלואה נשימתית, זה מחריף את הבעיה".
פרופסור דוד ברודאי מהטכניון: "11% מהפליטות של חלקיקים באזור חיפה הן משריפת עץ לחימום ביתי. 9% מה-CO, ו-15% מפליטת הבנזן המסרטן במיפרץ חיפה, הכולל 10 רשויות מקומיות. שריפת העץ בקמינים מזהמת יותר מייצור החשמל ויותר מהציוד המכני הכבד. יש חקיקה שאוסרת עישון במרחב הציבורי. יש איסור על רכב פרטי לעמוד עם מנוע דולק. מה הבעיה להרחיב את החקיקה?"
לירון אדלר, יועמ"ש הוועדה ביקשה לברר: "אם המשרד להגנת הסביבה מדרג את הקמינים הכי נמוך בדירוג זיהום האוויר, יחסית לכל אמצעי חימום אחר, ויש תקנים, מה מונע מהמשרד ללכת עוד צעד ולהגביל את השימוש בקמינים? מה הבעיה?"
רותם זמיר, המשרד להגנת הסביבה: "אם הקמין עומד בתקנים הוא לא אמור להיות מפגע". יו"ר הוועדה ח"כ מיקי חיימוביץ' לא קיבלה את עמדת המשרד: "חוקרים ומדענים טענים שבחורף, 30% מזיהום האוויר בחורף, מקורו מקמינים, והמשרד טוען שאין בעיה עם קמינים? שאין פליטה של מזהמים? אני נדהמת. זו גישה מתירנית". רותם זמיר: "מבחינתי כולם צריכים לנהוג באופניים, אבל יש מידרג".
יו"ר הוועדה, מיקי חיימוביץ': "לחימום יש אלטרנטיבות. למה חייבים לחמם עם קמין שגורם לאנשים לעבור דירה, שמחייב ילדים לעשות אינהלציות? את לא לוקחת להם את האוטו, את רק מבקשת שיחממו באמצעות המזגן, שככל הנראה בכל מקרה קבוע בבית. שמעת על השפעת זיהום האוויר על תמותה מקורונה? תתעוררו!"
גיא לסט מנהל תחום זיהום אוויר במשרד להגנת הסביבה ביקש להשיב: "אנו לא טוענים שאין בעיה עם קמינים. הטיעון מורכב. לא כל הפעלה של קמין היא מפגע. בדיקות בינלאומיות מראות את זה. עם זאת, קמין לא תקני מהווה מפגע. הנתונים הם, שאחרי עשור שהמשרד פעל לצמצם פליטות מתעשייה ומתחבורה, אז החלק היחסי של זיהום מהסקה גדל. זה אומר שיש להם תרומה לזיהום אוויר – 8% מסך הפליטות בחישוב שנתי. זה שלמשהו יש תרומה לזיהום, לא אומר אוטומטית שזה מפגע. המשרד עשה פעולות לטפל. יכול להיות שלא מספקות. יש מורכבות בעניין מה הסמכויות שלנו. אין קיצורי דרך".
יו"ר הוועדה ח"כ חיימוביץ': "אין דרך אחרת חוץ מחקיקה ארצית". גיא לסט: "זה יהיה חריג בקנה מידה בינלאומי. רגולציה צריכה להיות חכמה. אנו בעיצומו של תהליך. נמשיך עד לפתרון". היו"ר חיימוביץ': "אתם נחושים לא להכריז על הקמינים כמפגע?" לסט: "ברור שיכול להיווצר מפגע מקמין שלא עומד בתקן ולא שורף עץ נקי ויבש". היו"ר חיימוביץ': "מדובר במגמה, טרנד. לפני עשור לה היו קמינים. בתקופה האחרונה יותר ויותר בתים עם קמינים. תעשו משהו שלא יבנו יותר בתים עם קמינים חדשים".
יו"ר הוועדה ח"כ מיקי חיימוביץ' סיכמה: "הוועדה מבקשת מפקיד היערות במשרד החקלאות להעביר לה בכתב תוך שבוע את כמות ורשימת ההיתרים שהם ניפקו לסוחרי עצים לטובת איסוף תוצרת יער למכירה להסקה. הוועדה שמעה את העדויות הקשות של אזרחים מרחבי הארץ שפנו לוועדה על הסבל והפגיעה הבריאותית שנגרמת להם כתוצאה משימוש בקמיני עץ בסביבת מגוריהם.
הוועדה קוראת למשרד להגנת הסביבה להקים ועדה רשמית בשיתוף השלטון המקומי, משרד המשפטים, משרד הבריאות ומשרד הפנים ואזרחים הפועלים בנושא לגיבוש מהיר של פתרון לבעיית הזיהום שנגרם מהשימוש בקמיני העץ ולדווח לוועדה תוך חודש על גיבוש וועדה זו.
בהמשך לדברי נציג המשרד להגנת הסביבה בדיון אודות קמפיין אינטרנטי עליו עובד המשרד להגברת המודעות של הציבור לזיהום שנגרם מהשימוש בקמיני עץ – הוועדה מבקשת מהמשרד להגנת הסביבה לדווח לה תוך שבוע בכתב על לוחות זמנים ברורים להשקת קמפיין זה, כמות התקציבים שניתנה לטובת קמפיין זה ומשך הזמן שהקמפיין ימשך.
הוועדה מבקשת מהמשרד להגנת הסביבה וממשרד המשפטים לבחון במשותף קידום חקיקה ממשלתית שתסדיר את השימוש בקמיני עץ. במקביל אקדם הצעת חוק פרטית בעניין.

מנתונים שפרסם המשרד להגנת הסביבה לשנת 2018 עולה כי שרפת עץ לחימום ביתי באמצעות קמינים תורמת 8% מפליטת חלקיקים נשימים מסוג PM10 , 10% מפליטת חלקיקים עדינים נשימים (PM2.5 ) ולפליטה של חומרים המוכרים או חשודים כמסרטנים.
נכון להיום, נושא ייצור הקמינים, התקנתם והשימוש בהם מוסדר בעיקר באמצעות תקינה ייעודית, ובאופן עקיף באמצעות חקיקה בנושא מניעת מפגעים וזיהום אוויר. יתר על כן, לפי בדיקת מרכז המחקר והמידע של הכנסת, אמצעי מדיניות נוספים שהוזכרו במדינות שונות – כגון תוכניות תמריצים להחלפה וגריטה של
קמינים ישנים ומזהמים; קמפיינים של חינוך והסברה ברמה הלאומית המיועדות לציבור הרחב או יוזמות וולונטריות של גופים שונים – הם כלים שלא השתמשו בהם בישראל עד כה.

ועדת מומחים ציבורית בנושא מצב איכות האוויר בישראל הקדישה פרק לעניין זיהום האוויר הנפלט מתנורי הסקה ביתיים. בין המלצותיה: לעודד את השימוש בדלקים נקיים לחימום ביתי ובמקביל לעודד את המעבר לשימוש באנרגיות מתחדשות ולאסור את השימוש בפחם ועצים לחימום ביתי. אולם, במסמך העבודה של המשרד להגנת הסביבה להכנת התוכנית הלאומית למניעה ולצמצום זיהום האוויר בישראל מינואר 2012 אין אזכור להמלצה זו של דוח ועדת המומחים. נושא זה אף לא הובא לידי ביטוי בהחלטת הממשלה 707 , שבמסגרתה אומצה התוכנית הלאומית.

 

במסמך מדיניות של המשרד להגנת הסביבה משנת 2011, נכתב גם כי "במידה… והוכח כי הפעלת תנור ההסקה גורמת לזיהום אוויר חזק או בלתי סביר או מפגע ריח חזק ובלתי סביר, ניתן להפעיל את סמכויות האכיפה של המשרד". בניגוד מוחלט לדברים, מתשובת המשרד לפניית מרכז המחקר והמידע של הכנסת אפשר ללמוד כי

 

"על אף שלמשרד יש סמכויות אכיפה בהינתן תנאים מסוימים, הסמכות אינה בת-אכיפה".

עיריית פתח תקוה עדכנה חוק עזר לאיסור הפעלת קמינים

בתאריך: 04/12/2019 רמי גרינברג ראש עיריית פתח תקוה, כחלק מהמאבק לשיפור איכות האוויר בעיר, ביקש בישיבת מועצת העיר לתקן את חוק העזר למניעת זיהום אוויר משנת התשמ"ח-1988. 
חוק העזר הקודם עסק בעיקר בפליטות שריפת דלק לאוויר. התיקון המוצע מתייחס בהרחבה לנושאים הרלוונטיים לימינו בנושא זיהום אוויר אשר עולים על סדר יומם של ראש העיר והעירייה, למען תושבי העיר פ"ת והבאים בשעריה. בין הנושאים: מפגעי ריח מהתעשייה, מפגעי זיהום אויר מתהליכי עבודה של עסקים, מפגעי ריח מעסקי מזון, מפגעי זיהום אויר מתהליכי בנייה בתוך העיר, מפגעי עשן מהפעלת קמינים באזורי מגורים והפעלת אוטובוסים נקיים ברחבי העיר. נושאים אלו יאכפו ע"י מפקחי העירייה.
הצעתו של ראש העיר התקבלה במועצת העיר אשר הצביעה על תיקון החוק.גרינברג: "אנו ממשיכים במאמצים על מנת להילחם בזיהום האוויר ע"י כל האמצעים שקיימים בידנו, ולצד מחאה ציבורית ופנייה לשלטון המרכזי וגורמי אכיפת החוק, אנו פועלים ברמה העירונית ככל האפשר, עבור תושבי פתח תקוה ואוויר נקי ובריא".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *